Ammattikorkeakoulun yhteishaku ja opiskelupaikan valinta

Etsitkö ensi syksyksi opiskelupaikkaa? Olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa nimittäin kerromme opiskelupaikan löytämisestä sekä hakuprosessin etenemisestä.

Sopivan alan valinta

Sopivan opiskelualan valinta voi olla juuri lukiosta valmistuneelle haastavaa, sillä oma käsitys alalla työskentelystä voi poiketa todellisuudesta. Tutustu siis eri alojen työnkuvauksiin, haastattele sukulaisia ja tuttaviasi ja etsi internetistä tietoa eri aloilla toimivien työstä käytännössä. Jos valitsemasi ala ei opintojen alettua tunnu oikealta, voit myöhemmin hakeutua toiselle alalle. Huomioi kuitenkin, että myös kaikkiin korkeakouluopintoihink äytettyä kokonaisaikaa on rajoitettu. Jos siis mielit saada opintojesi ajalta opintotukea, et voi keskeyttää opintojasi valmistumatta kovin montaa kertaa.

Miten opiskelupaikkaa haetaan?regis_university-main_hall

Korkeakoulupaikkaa haetaan muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta yhteishaussa. Yhteishaku on kätevä tapa kaikkiin vaihtoehtoisiin koulutukseen yhdellä lomakkeella. Kevään yhteishaku järjestetään helmi-maaliskuussa. Myös syksyisin järjestetään yhteishaku, mutta siinä haettavien koulutusalojen ja opiskelupaikkojen lukumäärä on kevään hakua pienempi. Osa korkeakoulupaikoista on haussa jo tammikuussa, kuten englanninkieliset koulutusohjelmat sekä taidealat.

Tulevan kevään yhteishaku alkaa 15.3.2017 ja päättyy 5.4.2017. Englanninkielisten koulutusohjelmien sekä Taideyliopiston hakuaika on 10.-25.1.2017.

Kuka voi hakea ammattikorkeakouluun yhteishaussa?

Hakukelpoisia ammattikorkeakoulussa järjestettävään koulutukseen ovat lähtökohtaisesti kaikki lukion oppimäärän tai ammatillisen peruskoulutuksen suorittaneet henkilöt. Myös kansainvälisen ylioppilastutkinnon, kuten EB- tai IB-tutkinnon, suorittaneet ovat hakukelpoisia. Ylempää korkeakoulututkintoa suorittamaan voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet soveltuvan ammattikorkeakoulututkinnon ja sen jälkeen jälkeen työskennelleet alalla vähintään 3 vuotta.

Jos et jostain syystä täytä ammattikorkeakoulun hakuedellytyksiä, voit kuitenkin hakeutua opintoihin suorittamalla riittävästi opintopisteitä avoimessa korkeakoulussa. Ammattikorkeakoulu päättää aina itse opiskelijavalinnoistaan, joten poikkeustapauksissa opiskelijaksi voidaan valita myös henkilö, joka ei täytä muodollisia kriteerejä mutta jolla muutoin todetaan olevan riittävät tiedot ja taidot opintojen suorittamiseen.

Mitä hakemisen jälkeen tapahtuu?

Hakemisen jälkeen oppilaitokset saavat tiedot hakijoista ja lähettävät kelpoisille hakijoille kutsut pääsykokeisiin. Pääsykokeet voivat sisältää ennakkotehtäviä, kirjallisia tehtäviä sekä erilaisia soveltuvuuskokeita ja haastatteluja. Kutsut kesän valintakokeisiin lähetetään yleensä toukokuun aikana, ja pääsykokeet järjestetään vastaavasti kesäkuun alussa. Hyväksytystä opiskelupaikasta saa yleensä tiedon heinäkuussa, jonka jälkeen opiskelupaikan vastaanottaminen pitää vielä vahvistaa kirjallisesti. Huomaa, että voit ottaa vastaan vain yhden opiskelupaikan lukuvuodessa.