Tekniikan ja liikenteen alan opinnot ammattikorkeakoulussa

Oletko aina ollut kiinnostunut tekniikasta? Tulevaisuuden ammattisi voi löytyä insinööritieteiden alalta. Jos olet myös käytännönläheinen henkilö ja haluat päästä nopeasti sisälle työelämään, on ammattikorkeakoulu sinulle varmastikin sopivin opinahjo. Vaikka tekniikkaa pidetään perinteisesti miesten alana, sopii se erinomaisesti myös naisille. Tässä artikkelissa kerromme tekniikan alan opinnoista suomalaisissa ammattikorkeakouluissa.

Tutkinnot ja opintojen laajuusuniversity_of_otago__clocktower

Tekniikan alan ammattikorkeakoulutuksesta voi valmistua insinööriksi tai rakennusarkkitehdiksi, jolloin koulutuksen laajuus on 240 opintopistettä ja suositeltu suoritusaika 4 vuotta. Alalta valmistuu myös laboratorioanalyytikkoja ja rakennusmestareita. Näiden tutkintojen laajuus on 210 opintopistettä ja ohjeellinen suoritusaika 3,5 vuotta. Englanninkielisestä koulutusohjelmasta valmistuneet voivat puolestaan käyttää tutkintonimikettä Bachelor of Engineering (BEng). Myös merenkulun opinnot kuuluvat tekniikan alaan. Tutkintonimike voi tällöin olla merikapteeni tai insinööri, ja tutkinnon laajuus on 270 opintopistettä.

Missä tekniikkaa voi opiskella?

Tekniikkaa voi opiskella lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa ympäri Suomen. Kevään 2017 yhteishaussa on haettavana opiskelupaikkoja lähes pariin sataan tekniikan alan koulutusohjelmaan. Tekniikan alan opetusta järjestetään päivisin mutta myös iltaisin ja viikonloppuisin. Päätoimisen, opiskelupaikkakunnalla tapahtuvan opiskelun lisäksi opintoja voi suorittaa myös myös monimuoto-opetuksena ja verkko-opintoina. Tällaiset vaihtoehdot tuovat toivottua joustavuutta erityisesti perheellisten opiskelijoiden tilanteeseen.

Tekniikan alan koulutusohjelmat

Tekniikan ala sisältää kaikkiaan 33 suomenkielistä ja yhteensä 15 ruotsinkielistä koulutusohjelmaa. Lisäksi on mahdollisuus suorittaa koko tutkinto myös englannin kielellä. Voit valita esimerkiksi ympäristöteknologian, tuotekehityksen, tuotantotalouden tai tietotekniikan koulutusohjelman. Jos olet kiinnostunut työpaikasta paperiteollisuudessa, saattaa sinulle sopia parhaiten prosessitekniikan tai paperikoneteknologian koulutusohjelma. Tarjolla on myös monia aloja yhdistävä paperi-, tekstiili- ja kemiantekniikan koulutusohjelma. Autoalasta kiinnostuneet voivat valita auto- ja kuljetustekniikan kuljetusohjelman.

Kuten edelliset esimerkit osoittavat, mahdollisia koulutusohjelmia on moneen makuun. Tutustu haussa mukana oleviin opiskelupaikkoihin ja löydä itsellesi sopivin ammattikorkeakoulu ja koulutusohjelma.

Miten opintoihin voi hakea?

Ammattikorkeakouluihin voi hakea opiskelemaan joko kevään tai syksyn yhteishaussa. Keväällä haetaan syksyllä alkavaan koulutukseen ja paikkoja on enemmän tarjolla kuin syksyn haussa. Ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin haetaan 15.3.–5.4.2017. Haun päättymisen jälkeen hakijat kutsutaan pääsykokeisiin, jotka järjestetään kesäkuussa. Valinnan tuloksista ilmoitetaan hakijoille viimeistään 30.6.2017.